7. GÜN: ÜSKÜP (MAKEDONYA)


29 Mart Cuma sabahı 10:00 civarında otelden ayrıldık. Akşam hava karardıktan sonra gezdiğimiz yerleri, bir kez de gündüz gözüyle görebilmek için, arabayla bir Sofya turu daha yaptıktan sonra 12:00’de Üsküp’e doğru yola çıktık.
Dört şeritli bölünmüş yol, bir süre sonra iki şeride düştü. 13:20’de Bulgaristan-Makedonya sınırına geldik. Bulgar görevli bagaja bir göz attı sadece. Pasaport kontrolü beş dakika sürdü. Makedonya tarafında ise bagaj kontrolü yapılmadı ve pasaport kontrolü on dakikada bitti. Bir haftalık yolculuğumuz boyunca, sınırda ilk kez bir ödeme yapmadık.
Burada saatler bir saat geri alınıyor. Makedonya’nın para birimi Makedonya Dinarı (MKD) ve 1 TL yaklaşık 10 MKD. Makedonya’da da kiril alfabesi kullanılıyor.
Üsküp yolunda ilk gişelerde 1,5 Euro, sonrakinde ise 1 Euro ödedik. Sofya’dan Üsküp’e ulaşmamız 3,5 saat sürdü. Üsküp merkezinde çok kalabalık bir caddeye geldik. Trafiğin sıkışık olduğu, insanlar karşıya geçmek için yola atladığı bu cadde bize çok tanıdık geldi.
Önce otele gittik. D&D Apartments, hoş bir otel. İki küçük odadan oluşuyor, temiz ve düzenli. Otelde bize Türk kahvesi ikram ettiler. Biraz dinlenip dolaşmaya çıktık.
Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kenti. Ortasından geçen Vardar nehri tarafından ikiye ayrılıyor. Yaklaşık 550,000 nüfusu var.
Üsküp Çarşısında biraz dolaştık; buraya Türk Çarşısı da deniyor. 15. yy.da Türkler tarafından kurulmuş olan çarşıda, lokantalar, camiler, kuyumcular, kuruyemiş dükkanları var. Bu bölgede Türkçe konuşan kişilerin çokluğu dikkatimizi çekti. Tavsiye üzerine akşam yemeğimiz için, Türk Çarşısında bulunan Destan Kebap’a gittik. Köfteleri gayet lezzetli ve porsiyonlar doyurucu.
 
Türk Çarşısı
Üsküp Çarşısı
Yemekten sonra biraz yürüyerek, Vardar Nehri’nin üzerinde bulunan Taş Köprü’ye geldik. Bazı kaynaklara göre, 15. yy. ortalarında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirildiği, kimi kaynaklara göreyse Mimar Sinan tarafından yapıldığı belirtilen köprüye, Vardar Köprüsü ya da Fatih Köprüsü de deniliyor. 6 metre genişliğindeki köprü, araç trafiğine kapalı.
Taş Köprü
Taş Köprü
Köprüden geçerken, Eski Şehir tarafında Makedonya Arkeoloji Müzesi’ni gördük. 2014 yılında ziyarete açılan müzede, arkeolojik eserlerin yanısıra balmumu heykeller, tablo ve mozaikler de var.
Makedonya Arkeoloji Müzesi
Makedonya Arkeoloji Müzesi
Taş Köprü’den geçerek, 18,500 metrekare alanıyla, ülkenin en büyük meydanı olan Makedonya Meydanı‘na ulaştık. Meydandaki heykellerin çokluğu ve büyüklükleri çok dikkat çekici. 1863 yılındaki büyük depremde pek çok binanın zarar görmüş olması nedeniyle, Makedonya hükümeti, 2007 yılında bir yenileme planı hazırlamış. Çok büyük bir bütçe ile tarihi yapılar yenilenmiş ve şehrin her yerine görkemli heykeller dikilmiş. Bu nedenle, Üsküp ‘heykeller şehri’ olarak anılıyor.
Makedonya Meydanı
Makedonya Meydanı
Makedonya Meydanı’nın tam ortasında, M.Ö. 336 - 323 yılları arasında Makedonya krallığı yapan Büyük İskender’in heybetli bir heykeli yer alıyor. Floransa’da yapılan heykelin yüksekliği, altındaki beton silindirle birlikte 25 metre. Büyük İskender’in kökeni konusunda Makedonya ile Yunanistan arasında süregelen gerilim ve Yunanistan’ın Büyük İskender’e sahip çıkması nedeniyle, heykelin adı ‘Warrior on a Horse’ (Atlı Savaşçı) şeklinde yazılı.
 
Büyük İskender
Büyük İskender
Köprünün karşı tarafında İskender heykelinin tam karşısında, Büyük İskender’in babası Makedonya kralı II.Philip’in heykeli, her ikisinin ortasında ise annesi Olympias’ın İskender’e hamileliğini ve büyüme aşamalarını anlatan bir başka heykel var.
Olympias
Olympias
Makedonya Meydanı’ndan çıkıp biraz yürüyünce, 1979 yılında hayırsever çalışmalarından dolayı Nobel Barış Ödülü alan Rahibe Theresa’nın (asıl adı Agnes Gonca Boyacı) anısına yapılan eve geldik. Evin üst katı kilise olarak kullanılırken, alt katı da müze olarak düzenlenmiş.
 
Rahibe Theresa evi
Rahibe Theresa evi
Son olarak Pella Meydanı’ndaki Makedonya Takı’nı (Makedonya Zafer Kapısı) gördük. Yapımı 2012 yılında tamamlanan 21 metre yüksekliğindeki bu yapıt, Makedonya’nın bağımsızlık için verdiği mücadelenin sembolü olarak inşa edilmiş. 
 
Makedonya Takı
Makedonya Takı
Alışveriş yapmak isteyenler için, Üsküp’de Ramstore AVM var. Burada Türk markalar sıkça gözünüze çarpıyor. Market bölümünde ise Migros marka ürünler de mevcut.
Üsküp, gece olup da her taraf ışıklandırılınca bambaşka bir yere dönüşüyor.

Üsküp
Üsküp
Gezimizin sonunda, tekrar Türk Çarşısı’na gidip, Tako Mako’da çay içtik. Bir haftadır içtiğimiz ilk demleme çaydı, çok iyi geldi doğrusu. Tako Mako, ahşap masa, sandalyelerin olduğu, hoş samimi bir mekan. Trileçesi de çok güzel. Yolunuz düşerse uğrayın mutlaka.

Tako Mako
Tako Mako





Yorumlar