6. GÜN: SOFYA (BULGARİSTAN)


28 Mart sabahı 09:45’de Sofya’ya hareket ettik. Diğer seçeneklere göre daha kısa göründüğü için DN55 yolunu tercih ettik. İki şeritli ve iki yanı yeşilliklerle dolu ve yine virajlı bir yol.
Romanya sınırındaki gişede 8 Euro ödeme yaptık, ama verilen makbuzda 6.72 Euro yazdığını farkettik. 10 metre kadar ilerideki gişede ise feribot ücreti olarak 15 Euro ödedik, bu sefer de makbuzda 14 Euro yazıyordu.
Romanya Bulgaristan sınırını oluşturan Tuna nehrini feribotla geçtik. Bir önceki feribotu 5 dakika ile kaçırdığımız için iki saat beklemek zorunda kaldık, çünkü bir saat sonra gelen feribot dolana kadar hareket etmedi. Vidin yolu üzerinden köprüden geçseydik, yol bir saat uzun sürecekti, bu yüzden tercih etmemiştik; ama bekleme süresi daha uzun sürdü ve çok sıkıldık. Feribot yolculuğu 20 dakika sürdü. Tuna Nehri manzarası çok güzeldi.
 
Tuna Nehri
Tuna Nehri
Saat 14:00’de Bulgaristan sınırına ulaştık. Gümrükte feribot kullanım ücreti olarak 6 Euro ödeme yaptık. Üstünkörü bagaj kontrolü yapıldı. 16:30’da Sofya’ya vardık.
Sofya, Bulgaristan'ın başkenti ve en büyük şehri. Nüfusu yaklaşık 1,2 milyon. Tarihi eski çağlara uzanan şehirde, çok sayıda anıt ve sanat eseri var.
Otelimize doğru giderken, Sofya Üniversitesi’nin önünden geçtik. Sofya Üniversitesi (St. Kliment Ohridski), 1888 yılında kurulmuş; Bulgaristan'ın en eski ve en önemli üniversitesi. 18.624 metrekare alanda, 324 binada, toplam 14,000 öğrenci eğitim görüyor.
 
Sofya Üniversitesi
Sofya Üniversitesi
Otele eşyalarımızı bırakıp yürüyüşe çıktık. Sofya’da toplu ulaşımda tramvay önemli bir yer tutuyor. Otoparklarda park ücretini ödemek için sms’li bir sistem kullanıyorlar. Şehirde Sovyet tarzı eski yapılar ve modern binalar içiçe geçmiş durumda.
 
Sofya
Sofya
Bulgaristan’ın kuruluşunun 1300. yıldönümü olan 1981 yılında açılan Ulusal Kültür Sarayı (NDK), güneydoğu Avrupa'nın en büyük konferans ve sergi merkezi. Şehrin merkezinde bulunan bu büyük bina, konferans, fuar, konser, sergi, opera, bale ve tiyatro gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Ulusal Kültür Sarayı
Ulusal Kültür Sarayı
Araç trafiğine kapalı olan Vitoşa Bulvarı (Vitosha Boulevard), kafe, restoran ve mağazalarıyla, Sofya’nın ana alışveriş bölgesi durumunda.
Vitosha Bulvarı üzerinde, inşası 1940 yılında bitirilen ve Sofya’daki tüm mahkemeleri içinde barındıran Sofya Adalet Sarayı yeralıyor. (İki bodrum katla birlikte) altı katlı binanın cephesinde beş büyük kapı, oniki sütun ve aslan heykelleri var.
 
Sofya Adalet Sarayı
Sofya Adalet Sarayı
Bir elinde defne yapraklarından bir çelenk, diğer elinde ise baykuş yeralan 24 metre yüksekliğindeki Sofya heykeli, Largo Meydanı‘nda bulunuyor ve şehrin sembolü kabul ediliyor. Heykelin yüksekliği 24 metre.
Sofya heykeli
Sofya heykeli
Sofya heykelinin karşı tarafında eski Komünist Parti (Largo) genel merkez binası, sol yanında ise komünist dönemde Devlet Mağazası (TSUM) olarak kullanılan ve günümüzde alışveriş merkezi olan bina yer alıyor.
 
Komünist Parti (Largo) genel merkez binası
Komünist Parti (Largo) genel merkez binası
 Banyabaşı Camii (Banya Bashi Mosque), Sofya’da bulunan tek cami ve 1566 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş. Avrupa'nın en eski camilerinden. Camiyi yaptıran Molla Efendi Kadı Seyfullah adlı kişinin adıyla da (Seyfullah Efendi Camii) anılıyor.
Yolumuzun üzerinde, 1914 yılında yapılmış olan St. Nicholas Rus Ortodoks Kilisesi var. Altın kaplı beş kubbesi olan küçük bir kilise.
St. Nicholas Rus Ortodoks Kilisesi
St. Nicholas Rus Ortodoks Kilisesi
Sofya’da da pek çok yeşil alan ve büyük parklar var. Bunlardan biri de Borisova Gradina (Boris’in Bahçesi). Hava kararmaya başladığı için parka uğrama şansımız olmadı maalesef. Akşam yürüyerek dolaştığımız yerleri, ertesi sabah bir de gündüz gözüyle gezelim istedik ve arabayla bir tur yaptık. Bu nedenle aynı yerlere ait kimi fotoğraflar gece, kimileriyse sabah çekildi; bazılarına burada yer verdim.
Dünyanın en büyük Ortodoks katedrallerinden biri olan Alexander Nevski Katedrali, Bulgaristan’ın bağımsızlığını kazandığı Osmanlı – Rus Savaşı’nda ölen 200,000’e yakın Slav kökenli asker anısına inşa edilmiş. 1912 yılında kullanıma açılan katedral, altın kaplama kubbesi ile dikkat çekiyor.
Alexander Nevski Katedrali
Alexander Nevski Katedrali
Aziz Sofya’nın ruhu tarafından korunduğuna inanılan Ayasofya Kilisesi (Church of Hagia Sophia), şehre adını vermiş. Haç şeklinde tasarlanmış olan kilise, Bizans İmparatorluğu’nun ilk dönemlerinde inşa edilmiş.
 
Church of Hagia Sophia
Ayasofya Kilisesi
Hava epey serinledi. Akşam yemeğimizi Bulgaristan’da epey yaygın bir restoran zinciri olan Happy Grill’de yedik ve bugünkü gezimizi bitirdik. Tavuk, peynir ve mantar sevenler için ‘chicken sufle’ harika bir yemek.







Yorumlar