4. GÜN: SIBIU – CRAIOVA (ROMANYA)


26 Mart Salı gününü heyecanla bekliyordum, çünkü bir ortaçağ şehri olan Sibiu bu gezide en merak ettiğim ve görmek istediğim yerdi.
Cibin nehrinin iki yakasında yer alan Sibiu’nun nüfusu 150,000’e yakın. Alman Saksonların 12. yy.da Transilvanya’da kurduğu 7 şehirden biri ve o dönemin en zengin şehri. 2007 yılında Lüksemburg ile birlikte Avrupa Kültür Başkenti olmuş. Forbes Dergisi tarafından da Avrupa’nın en huzurlu 8. kenti seçilmiş.
Sibiu
Sibiu
Küçük meydanları, arnavut kaldırımı sokakları, merdivenleri, renkli küçük evleri, surları ve kuleleriyle, eski Sibiu muhteşem bir yer. Yürüyerek 2-3 saatte gezilebiliyor. Her evin tepesindeki göz şeklindeki çatı pencereleri, şehrin sembolü haline gelmiş.
Sibiu
Sibiu
Sibiu’da üç meydan var; Büyük Meydan (Piata Mare), Küçük Meydan (Piata Mica) ve Huet Meydanı (Piata Huet). Büyük Meydan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilmiş. Festivaller, etkinlikler burada yapılıyor. 15.yy.da bu meydanda halka açık toplantılar yapılır, pazarlar kurulur ve idamlar gerçekleştirilirmiş.
Büyük Meydan
Büyük Meydan
Büyük meydandaki saat kulesi (Konsey Kulesi / Turnul Sfatului) 13.yy.da inşa edilmiş. Kule geçmişte tahıl ambarı, yangın gözleme kulesi, hapishane ve müze olarak kullanılmış. Daracık taş merdivenlerden döne döne kuleye çıktığınızda, harika bir manzara sizi bekliyor. Kulenin katlarından birinde saatin mekanizmasını görebiliyorsunuz. En üst katındaki pencerelerden Sibiu’nun sokaklarının, binalarının fotoğrafları çekilebiliyor. Kuleye giriş ücreti 2 Ley. 
Turnul Sfatului
Saat kulesi

Öğle yemeğini eski Sibiu’da, bir fast food restoranı olan Super Mamma’da yedik, yemekler fena değildi. Fiyatlara örnek verirsek, hamburger 10, döner 18, patates kızartması 7, içecekler 4-5 ley civarında. Yan masamızda bir grup çingene, çok renkli giysileri, rahat tavırları, neşeli halleri ve gürültülü konuşmalarıyla dikkat çekiyordu.
Yemekten sonra yürüyüşe devam ettik. Küçük Meydan ile Huet Meydanını birbirinden ayıran Demir Köprü’ye gittik. 1859 yılında yapılan Demir Köprü (Yalancılar Köprüsü – Podul Minciunilor) Romanya’nın en eski demir köprüsü. Köprüyle ilgili bir takım efsaneler de anlatılıyor. En ünlü efsaneye göre, üzerinde yalan söylendiğinde köprünün gıcırtılar çıkarttığına ve büyük yalanlar söylenirse de çökeceğine inanılıyor. Geçmişte küçük meydanda ticaret yapan esnaf, pazarlıklarını bu köprü üzerinde yaparmış. Köprü, sonrasında aşıkların buluşma noktası olmuş.
 
Yalancılar Köprüsü
Demir Köprü
Sibiu’da biraz daha yürüyüş yaptıktan sonra, çeşit çeşit çörekler (gogosi) satan küçük bir dükkandan vişneli çörek aldık; çok lezzetliydi, kesinlikle tavsiye ederim.
15:40’da Sibiu’dan ayrıldık ve Craiova’ya doğru yola koyulduk. Yol yine virajlı ve iki şeritli. Bol ağaçlı dağların manzarası süper.
Yol 4.5 saat kadar sürdü. Akşamın geç saatlerinde otelimize vardık. Villa Carmelita adlı bu otel, merkeze yakın, sakin bir sokakta küçük bir yer. Temiz, çalışanlar güler yüzlü.





Yorumlar